Four points in Gorzow

Tudi na najbolj domačem ovalu za našega Mateja Žagarja, v poljskem Gorzowu, kjer na stadionu Edwarda Jancarza domuje njegov profesionalni klub, se tehtnica in forma ni obrnila v prid našega voznika. Branilec lanske zmage je na letošnji preizkušnji zbral namreč vsega štiri točke, s tem osvojil šele 13. mesto in se tako še bolj oddaljil od tako želenega osmega mesta, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek v elitni druščini voznikov, ki se borijo za vsakoletni naslov svetovnega prvaka.
Zmagovalec sedme od enajstih dirk v letošnji sezoni je postal Avstralec Jason Doyle, ki je v finalu premagal svetovnega prvaka Taia Woffindna, rojaka Chrisa Holderja in domačega favorita Bartosza Zmarzlika, ki je prepoln stadion, tudi z nekoliko smole, še enkrat prikrajšal za stopničke.
Žagar si je od te dirke obetal ogromno, prav tako pa tudi njegova ekipa in številni navijači. V senci lanskega uspeha, ko mu tukaj ni bilo para in je dobesedno kraljeval na stezi, je tokrat z bledo predstavo povsem razočaral. Zagotovo še najbolj sebe. Po prvem startu je najprej že kazalo, da se bo uspel prebiti v ospredje, a je bila vožnja zaradi padca Šveda Fredrika Lindgrena prekinjena, v drugo pa Žagar ni ponovil dobrega starta in privozil si je zgolj točko. Ko je v drugi vožnji pripeljal v cilj kot zadnji, je že zazvenel alarm v glavah njegove ekipe ter tudi pri njem samem. Žal ni imel sreče niti po tretjem startu, saj se je v uvodnem zavoju zapletel s sovozniki, pri tem celo izgubil t.i. coklo na levem škornju in si le stežka priboril drugo točko. Za vožnjo dneva je že po žrebu veljala 13., kjer je Žagar nastopil proti Woffindnu, Hancocku in do te dirke najboljšemu Poljaku Janowskemu. Dolgo je vozil na četrtem mestu, ko pa je na vhodu v enega od zavojev le uspel po notranji strani prehiteti Janowskega, je ta toliko iztegnil levo nogo, da ga je Žagar nenamerno zadel, a Poljak je padel in povsem po pravilih je žal sledila diskvalifikacija našega voznika.
Slab obliž na letos že precej bolečo rano sta bili 2 točki v zadnjem nastopu Žagarja, v katerem se je moral pošteno namučiti, da je za seboj pustil Britanca Chrisa Harissa, sicer zadnjega v točkovanju SP. Precej boljši od vseh je bil v tej vožnji Žagarjev klubski kolega Zmarzlik.
»Lahko povem le, da so moji motorji v tem trenutku takšni, kakršni so, več kot očitno je, da nekaj ni v redu, a žal v ekipi še sami ne vemo kaj je narobe. Ob resnično slabem dnevu, ki je pokazal, da, ko nisi v formi, tudi domači oval ne pomaga, se lahko le po najboljših močeh trudim naprej in upam, da bomo do Nemčije pokrpali vse luknje, ki jih zaenkrat še niti nismo uspeli odkriti,« nam je po dirki vidno razočaran zaupal Matej Žagar.
Žagar je s tem slabim nastopom še povečal razkorak do že omenjenega osmega mesta v SP, saj ga sedaj štiri dirke pred koncem letošnje sezone do tega cilja loči že 14 točk. Naslednja dirka, ki bo štela za VN Nemčije in bo tudi 200. dirka za VN v zgodovini tega tekmovanja, bo čez 14 dni v Nemškem Teterowu, kjer se bodo najboljši speedwayisti pomerili prvič.

Results:
1. Jason Doyle (AUS) – 16 (3,2,3,1,2,2,3) – 1ST PLACE
2. Tai Woffinden (UK) – 15 (3,1,1,3,2,3,2) – 2ND PLACE
3. Chris Holder (AUS) – 15 (1,3,2,3,3,2,1) – 3RD PLACE
4. Bartosz Zmarzlik (PL) – 14 (3,3,2,w,3,3,0) – 4TH PLACE
5. Nicki Pedersen (DK) – 12 (2,3,3,3,1,0)
6. Greg Hancock (USA) – 11 (3,1,1,2,3,1)
7. Fredrik Lindgren (SWE) – 11 (2,2,2,2,2,1)
8. Piotr Pawlicki (PL) – 10 (1,3,3,3,w,0)
9. Krzysztof Kasprzak (PL) – 7 (0,2,3,2,w)
10. Maciej Janowski (PL) – 6 (0,1,1,1,3)
11. Niels Kristian Iversen (DK) – 5 (0,1,2,1,1)
12. Antonio Lindbaeck (SWE) – 4 (2,2,0,0,0)
13. Chris Harris (UK) – 4 (2,0,0,1,1)
14. Matej Žagar (SLO) – 4 (1,0,1,w,2)
15. Peter Kildemand (DK) – 3 (1,0,0,2,t)
16. Daniel Kaczmarek (PL) – 1 (1)
17. Andreas Jonsson (SWE) – 0 (0,0,0,0,0)
18. Paweł Przedpełski (Polska) –

Heat results:
1. Doyle, Lindgren, Žagar, Jonsson
2. Zmarzlik, Pedersen, Holder, Janowski
3. Woffinden, Harris, Pawlicki, Kasprzak
4. Hancock, Lindbaeck, Kildemand, Iversen
5. Pedersen, Kasprzak, Iversen, Žagar
6. Holder, Lindgren, Hancock, Harris
7. Pawlicki, Lindbaeck, Janowski, Jonsson
8. Zmarzlik, Doyle, Woffinden, Kildemand
9. Pawlicki, Holder, Žagar, Kildemand
10. Pedersen, Lindgren, Woffinden, Lindbaeck
11. Kasprzak, Zmarzlik, Hancock, Jonsson
12. Doyle, Iversen, Janowski, Harris
13. Woffinden, Hancock, Janowski, Žagar (w/su)
14. Pawlicki, Lindgren, Iversen, Zmarzlik (w/su)
15. Pedersen, Kildemand, Harris, Jonsson
16. Holder, Kasprzak, Doyle, Lindbaeck
17. Zmarzlik, Žagar, Harris, Lindbaeck
18. Janowski, Lindgren, Kaczmarek, Kasprzak (w/d), Kildemand (t)
19. Holder, Woffinden, Iversen, Jonsson
20. Hancock, Doyle, Pedersen, Pawlicki (w/u)

Semi final:
21. Woffinden, Doyle, Hancock, Pedersen
22. Zmarzlik, Holder, Lindgren, Pawlicki

Final:
23. Doyle, Woffinden, Holder, Zmarzlik

Text and photo: Borut Cvetko / mediaspeed.net